Centrum Kultury - Czwarta Strona Świata

Katowice, PL

Główne wejście do budynku prowadzi przez nowe foyer od strony skweru.

W foyer zlokalizowane są reprezentacyjne schody prowadzące do szatni w poziomie piwnic oraz; winda zapewniająca wygodny dostęp do pomieszczeń położonych na pozostałych kondygnacjach.

W foyer zlokalizowane jest także multimedialne stanowisko informacyjne oraz kasa biletowa.

Hol ma tez funkcję wystawową szynoprzewody na suficie pozwalają na aranżacje i zmiany oświetlenia różnego rodzaju wystaw.

W budynku od strony Wiosny Ludów zaprojektowana jest restauracja (sala restauracji o powierzchni ok.80m2) z pełnym zapleczem kuchennym. Do sali restauracyjnej; prowadzi osobne wejście z zewnątrz przez hol, jak również wejście z głównego foyer. Restauracja może zostać powiększona o poziom piętra, w takim przypadku; projektowane byłyby dwie małe windy kuchenne na brudne i czyste naczynia. Restauracja ma osobne klimatyzowane pomieszczenie na odpadki kuchenne, z osobnym: wejściem z zewnątrz budynku.          ;

CZĘŚĆ WYSTAWOWA, SALA TEATRALNA, GALERIA.

W drugim pozostawionym budynku zlokalizowana jest galeria pokazująca przemysłowa historię Szopienic, sala małych form teatralnych mogąca pomieścić ok. 70 miejsc dla publiczności, garderoby, charakteryzatornia,; magazyn dekoracji.

Największa przestrzeń wystawowa znajduje się na parterze, za foyer i projektowana jest jako pomieszczenie jednoprzestrzenne doświetlone z góry poprzez świetliki w dachu.

Świetliki mają formę nawiązującą do dachów szedowych stosowanych na budynkach przemysłowych.

Tego typu pomieszczenie umożliwia rożne mobilne aranżacje przestrzeni w zależności od charakteru wystaw.

POZIOM PIĘTRA:

W budynku od strony Wiosny Ludów zaprojektowana jest sala konferencyjno na ok.70 osób. Widzowie wchodzą do Sali klatką schodową od strony głównego wejścia.; Przed sala zaprojektowano hol o powierzchni dostosowanej do liczny użytkowników sali.

W tej części budynku projektowane są również pokoje biurowe dla pracowników administracji budynku.

W drugim pozostawionym budynku na piętrze odtworzone będzie mieszkanie Hilarego Krzysztofiaka pomieszczenia mieścić będą wystawę z jego pracami. W tej części; centrum projektowane są także atelier malarskie dla młodych zdolnych lokalnych artystów. Dwa budynki połączone są kładką nadwieszoną nad salą wystaw nad; parterem. Z kładki wgląd na przestrzeń foyer oraz na wystawy.    

FORMA BUDYNKU.

Pozostawione zostały dwa najwyższe budynki, które można adaptować do nowych funkcji. Pozostałe prowizoryczne parterowe budynki nie nadają się do adaptacji.; Pomiędzy budynkami wybudowana zostanie nowa przestrzeń wystawowa z dachami świetlikami ? nawiązującymi do pochyłych dachów istniejącej zabudowy. Ściany; budynków istniejących zostaną oczyszczone z tynku , cegła wyczyszczona i zaimpregnowana. Ściany nowych części budynku oraz nadmurowania zostaną obłożone cegłą; klinkierowa.           :