Biurowiec Can Pack

Autorzy projektu architektonicznego nowego budynku biurowego dla firmy Can Pack

architekt Grzegorz Dresler

architekt Marta Wójtowicz

architekt Agnieszka Latała

Powierzchnia zabudowy 1143 m2

Powierzchnia użytkowa biurowca 3550 m3

Kubatura budynku biurowego 17638 m3

Wartość kosztorysowa inwestycji 17 236 415 zł netto.

 

Istotą projektu budynku biurowego jest czytelność i prostota formy przy uwzględnieniu potrzeb funkcjonalnych. Bryła na rzucie prostokąta jest zwarta i zmniejsza się ku górze. Budynek ma kształt prostopadłościanu z wysunięciami w obrębie parteru, które znajdują uzasadnienie w rozwiązaniach przestrzennych i funkcjonalnych – zaakcentowanie strefy wejścia.

Wejście do budynku zostało zadaszone przez nadwieszoną część górnych kondygnacji budynku, a od strony południowej powstał taras przeznaczony dla wszystkich użytkowników.

 

W myśl sprawnej komunikacji i kontroli dostępu odwiedzający i pracownicy wchodzą do budynku przez wspólne foyer i są dalej kierowani dzięki informacji w holu głównym.

Dostęp do poszczególnych działów CAN-PACK umożliwia system kontroli dostępu sterowany za pomocą kart zbliżeniowych.

Budynek składa się z warstw funkcjonalnych.  W środku można wyróżnić rdzeń budynku, na który składają się trzon komunikacyjny i pomieszczenia dodatkowe niewymagające dostępu światła dziennego (toalety, pomieszczenia socjalne, pomieszczenia techniczne, sale konferencyjne). Warstwą otaczającą rdzeń budynku jest komunikacja pozioma, a tą z kolei otaczają pomieszczenia biurowe. Ostatnią warstwą jest elewacja budynku.

Warstwy elewacji. Pod względem wyglądu zewnętrznego budynku, można wyróżnić dwie warstwy elewacji. Jednym z nich jest aluminiowa szklana fasada, a drugim - panele z mlecznego szkła, których wierzchnia warstwa będzie chronić budynek przed nadmiernym nagrzewaniem od słońca. Możliwa będzie ręczna (lub automatyczna) regulacja kąta ustawienia paneli, dzięki czemu elewacja może dynamicznie zmieniać swój wygląd w ciągu całego dnia.

Dzięki geometrii i prostocie, elewacje budynku tworzą „miejski” akcent przy wjeździe na teren fabryki, tym samym nawiązując do form i zasad współczesnej architektury biurowej. Przejrzystość szklanej fasady jest przyjazna i zachęcająca dla pracowników i gości.

Rozkład działów w budynku. W budynku biurowym znajduje się sześć działów, każdy umieszczony w całości na poszczególnych kondygnacjach.

Na parterze wraz ze strefą wejściową znajdują się Biuro spedycji oraz Biuro Handlu i Marketingu CAN-PACK FIP. W strefie wejściowej zaaranżowano obszerny hol z informacją i ochroną po jednej stronie oraz miejscem dla gości po drugiej. Z holu głównego jest dostępne dojście do wind i klatki schodowej widocznej za przeszkloną ścianą. Hol główny i pomieszczenia Biura spedycji są całkowicie przeszklone, tym samym wyróżniając się w wyglądzie zewnętrznym budynku. Pozostałe pomieszczenia biurowe są otoczone szklanymi panelami elewacyjnymi.

Na pierwszym piętrze znajduje się Zarząd CAN-PACK FIP, Pion operacyjny i Pion rozwoju. Całe piętro otaczają szklane panele elewacyjne. Dodatkowym rozwiązaniem funkcjonalnym jest na tym piętrze taras dostępny dla pracowników i gości, przy którym zlokalizowano salę szkoleniową.

Drugie piętro w całości zajmuje dział Pionu operacyjnego CAN-PACK S.A. Duże pomieszczenia biurowe Działu Inwestycji oraz Działu Rozwoju i Wdrożeń można według potrzeb zaaranżować jako podzielone na dwa mniejsze biura. Wewnątrz działu umieszczono przeszkloną salkę konferencyjną.

Na trzecim piętrze znajduje się Zarząd CAN-PACK S.A., Dyrekcja FPN oraz Biuro Handlu i Marketingu CAN-PACK S.A. Strefa zarządu i dyrekcji stanowi wydzielony dział w budynku i powiela motyw warstwowości. W samym środku znajduje się „rdzeń”, którym jest salka gości i aneks kuchenny, następnie sekretariat z przeszkleniem prowadzącym na taras i komunikacja wewnątrz działu, a dalej pomieszczenia biurowe – gabinet prezesa, biuro dyrektora FPN i biuro zastępcy dyrektora FPN. W głębi działu znajduje się obszerna sala konferencyjna z dostępem do naturalnego światła dziennego.